Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ




Είναι γνωστό ότι ο Νομός μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την ύπαρξη, εντός των ορίων του, εγκαταστάσεων δευτερογενούς τομέα παραγωγής, δηλαδή μεταποίησης, βαριάς ή ελαφριάς μορφής σε ικανοποιητικό έστω βαθμό το οποίο θα σήμαινε και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Αυτό θα έδινε σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά καθώς έτσι θα εισέρρεε χρήμα στον τόπο μας το οποίο θα διοχετευόταν στο τοπικό εμπόριο. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η μέγιστη κατά το δυνατόν σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής μας, που είναι πολύ πλούσια σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα όλων των ειδών, με τη μεταποίηση και τυποποίηση τους τους εντός του Νομού μας αλλά και την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών για την εμπορική προώθησή τους στην εγχώρια και ξένη αγορά με όλα τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας να μένουν "εντός των πυλών", με λίγα λόγια η υλοποίηση και ενίσχυση της αλυσίδας «από την παραγωγή στην κατανάλωση».

Όταν οι πολύ μικροί και μικροί επιχειρηματίες και οι οικογένειες τους που ουσιαστικά είναι και η ατμομηχανή της οικονομίας έχουν πολύ περιορισμένα οικονομικά διαθέσιμα, είναι λογικό να ψάχνουν ότι το φθηνότερο μπορεί να τους προσφερθεί σε όποια αγορά εντός ή εκτός Νομού για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για όλους τους επιχειρηματίες μέσα από την ανάπτυξη των επιμέρους δεικτών της οικονομίας του τόπου μας. Οι στόχοι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει είναι:
  • Δημιουργία ενιαίας επωνυμίας προέλευσης των τοπικών προϊόντων (π.χ. Γαία Φθιωτών) με την ετικέτα να είναι δημιουργία κάθε παραγωγού - μεταποιητή.

  • Σύνταξη μελέτης με πανελλήνιο διαγωνισμό και θέμα την διαφήμιση, προβολή και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του Νομού και των τοπικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

  • Συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερες κλαδικές διεθνείς εκθέσεις με ομαδικό περίπτερο χρηματοδοτούμενο από το Επιμελητήριο, με μακροχρόνιο προγραμματισμό και με τη υποστήριξη εξειδικευμένων στελεχών στην προώθηση των προϊόντων και όφελος για όλα τα μέλη μας. Είναι σημαντική η σύνδεση και του τριτογενούς τομέα του Νομού μας εννοώντας τις υπηρεσίες με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων επιχειρήσεων για την πλέον επαγγελματική προώθηση των προϊόντων στις αγορές έτσι ώστε οι παραγωγοί μας να έχουν έτοιμα τα κανάλια για να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους ασχολούμενοι απερίσπαστοι με την βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας τους. Γιατί αυτό θα είναι πλέον το μοναδικό κριτήριο για τη διείσδυση στις αγορές. Ο υγιής και με ίσου όρους ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για τους ίδιους αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα πιστέψουν σε αυτή την ικανότητα μας να παράγουμε ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα. 

  • Σύνδεση του τουρισμού με την τοπική οικονομία και τον τοπικό πολιτισμό.

  • Αγορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού των προμηθειών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων από την τοπική αγορά με τη θέσπιση κινήτρων.

  • Διοργάνωση από κοινού των τουριστικών επιχειρήσεων, ξεναγήσεων θεματικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελαχιστοποίηση του κόστους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • Δημιουργία περιπτέρου με τα προϊόντα από το καλάθι της Φθιώτιδας μέσα σε κάθε τουριστική επιχείρηση για ένα όφελος από κοινού όλων των εμπλεκομένων από την προβολή αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη και τους πολίτες του Νομού μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου