Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΡΙΓΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ



Η καλλιέργεια της ρίγανης εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία . Βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των αρωματικών φυτών, όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και επειδή είναι μία από τις πλέον επικερδείς καλλιέργειες με μικρό κόστος παραγωγής και ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες.

                                           
     
Ο λόγος για τη γνωστή σε όλους ρίγανη που μπορεί να αξιοποιήσει πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών αλλά και μειονεκτικών περιοχών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της καλλιέργειας της ρίγανης. Τάση που εμφανίζεται επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ. Και αυτή η αύξηση δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι η ρίγανη ανήκει σε μια οικογένεια φυτών η αγορά των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ παγκοσμίως, αλλά κυρίως τις διαρκώς αυξανόμενες προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει, λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται στη βιομηχανία τροφίμων, στη φαρμακοβιομηχανία και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων. Σε επίπεδο παραγωγής, ηγέτιδες χώρες είναι αυτές της Ασίας, ενώ σε επίπεδο κατανάλωσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Ισραήλ παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών και βοτάνων και προϊόντων τους. Στην Ελλάδα, παρότι κλιματολογικά ευνοείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, εξακολουθεί να θεωρείται μια νέα μορφή καλλιέργειας και δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σήμερα δεν ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα και η Γερμανία είναι εκείνες με τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ρίγανης, με τις κυριότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών να είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Οι εισαγωγές προέρχονται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και αρκετά προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες, αν υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση για να αξιοποιηθούν. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται μικρές, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά. Αλλωστε, οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Σε όλες τις διεθνείς αγορές η ζήτηση για προϊόντα φυσικής προέλευσης είναι αυξανόμενη.

Τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, αλλά και τα πολύ υψηλότερης οικονομικής αξίας δευτερογενή προϊόντα τους - αιθέρια έλαια / εκχυλίσματα - έχουν ιδιαίτερα σημαντική θέση σε αυτήν την κατηγορία φυτικών προϊόντων, λόγω των πολλών και διαφορετικών χρήσεων και εφαρμογών τους σε τομείς όπως: βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία, αρωματοποιία και αρωματοθεραπεία, βιομηχανία καλλυντικών, σαν αντιοξειδωτικά ή συντηρητικά, σαν καρυκεύματα - αρτύματα κ.ά.

Ομως, για τη σωστή ανάπτυξη του κλάδου αυτού, οι δράσεις θα πρέπει να βασίζονται και στη λειτουργία αντίστοιχων μεταποιητικών μονάδων (επεξεργασίας, τυποποίησης, μεταποίησης - παραγωγής αιθέριων ελαίων - εκχυλισμάτων και άλλων υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων).


Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές επενδυτικές προσπάθειες με δραστηριοποίηση στον χώρο των φυσικών προϊόντων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη εδραιωθεί και θεωρούνται επιτυχημένες. Αλλά και μικρότερες μονάδες έχουν ξεκινήσει και εγκατασταθεί, όπως και πολλοί ιδιώτες - παραγωγοί επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών παράλληλα με κάποιας μορφής μεταποίηση.


Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, αντέχει στην ξηρασία.

Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση. Δεν είναι φυτό απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, με τη λίπανση να εφαρμόζεται στο τέλος φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα. Ο συνδυασμός των βασικών στοιχείων με επάρκεια ιχνοστοιχείων (πλήρης ισόρροπος λίπανση) δίνει πολύ καλύτερη παραγωγή. Η ρίγανη αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος. Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας, ιδίως την περίοδο της άνοιξης, ένα ή και δύο ποτίσματα είναι ωφέλιμα, αυξάνοντας την απόδοση, χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα.



Υπερδιπλάσιες αποδόσεις από τις βιολογικές καλλιέργειες.

Με τις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται αρωματικά φυτά να προτιμούν εκείνα που μπορεί να πιστοποιηθούν και ως βιολογικά, η οικονομική απόδοση της ρίγανης φτάνει να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική. Η ρίγανη αποδίδει ικανοποιητικά από το τρίτο έτος και μετά, φτάνοντας έως 300 κιλά στο στρέμμα όταν η καλλιέργεια είναι αρδευόμενη. Η περιεκτικότητα σε ριγανέλαιο είναι δυνατόν να φτάσει μέχρι και 7%, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από 3 έως 4%. Το κόστος εγκατάστασης μιας φυτείας ρίγανης εκτιμάται στα 220 ευρώ ανά στρέμμα, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών του φυτωρίου, με την τιμή της ξηρής δρόγης να κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και τα 5-6 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια. Τα έσοδα ανά στρέμμα ξεκινούν από 400 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ, όταν η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένη βιολογικά.
Στο κόστος παραγωγής, το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών καταλαμβάνει το αναλώσιμο κεφάλαιο και ιδιαίτερα το κόστος καταπολέμησης των ζιζανίων. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπολογισθεί και το ενοίκιο της ξηρικής γης, καθώς και η αμοιβή της ξένης μηχανικής εργασίας, κυρίως για τη συγκομιδή.
Το μέσο κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1,04 ευρώ το κιλό. Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, η τιμή πώλησης του προϊόντος θα πρέπει να είναι πάνω από 1,7 ευρώ ανά κιλό, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες παραγωγής του προϊόντος. Η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινάει από το 2ο έτος. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Δεν πρέπει να συγκομίζεται η ρίγανη ύστερα από βροχή, αλλά πρέπει να περάσει περίπου μία βδομάδα. Η ποσότητα που συλλέγεται μεταφέρεται για ξήρανση είτε σε χώρο με σκιά, είτε σε ξηραντήριο.
Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνεται στο χωράφι για μια μέρα να στεγνώσει και μετά δένεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζαλωνιστική σιταριού που έχει υποστεί μετατροπές. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα, που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί.

Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι ξερική και χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι αλλά και μετά τη συγκομιδή, ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα από το σοκ. Γενικά, όμως, όσο πιο συχνά ποτίζουμε, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.
Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία, όπως ο καπνός, που ετοιμάζονται είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (φθινοπωρινή εγκατάσταση), είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (ανοιξιάτικη εγκατάσταση).
Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22°C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33°C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά ανεπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια το φως είναι απαραίτητο.
Η ρίγανη πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο ή με παραφυάδες και διαίρεση φυτών που λαμβάνονται από παλιές φυτείες. Μπορεί επίσης να πολλαπλασιασθεί με μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη.
Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το συστατικό καρβακρόλη που βρίσκεται στο ριγανέλαιο και κυμαίνεται από 70 έως 85%, ενώ σε αυτοφυείς πληθυσμούς μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση σε ριγανέλαιο και το ποσοστό της καρβακρόλης έχουν σχέση με τον καλλιεργούμενο πληθυσμό, ποικιλία ή κλώνο, το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο, καθώς και τις συνθήκες της καλλιέργειας (άρδευση, λίπανση κ.λπ.).
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και τα συστατικά που το αποτελούν χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες στη βιομηχανία τροφίμων, αυξάνοντας την ικανότητα συντήρησής τους και μειώνοντας την ανάπτυξη του αντίστοιχου μικροβιακού πληθυσμού.Το αιθέριο έλαιό της παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων.
Παρουσιάζει ισχυρή τοξική δράση εναντίον ιών και καρκινογόνων κυττάρων, καθώς και αντιοξειδωτική δραστηριότητα που σχετίζεται ιδιαίτερα με την παρουσία της καρβακρόλης και της θυμόλης, αλλά και γλυκοσιδίων, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης της καλλιέργειας με τη μικρότερη δυνατή σπατάλη ενέργειας κρίνεται σκόπιμο να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλυση εδάφους για τον προσδιορισμό της θρεπτικής κατάστασης αυτού. Γενικά για την καλύτερη θρέψη, πρέπει να γίνεται ετήσια βασική λίπανση με άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Έχει δειχθεί ότι τα φυτά αντιδρούν πολύ καλά σε πρόσθετες λιπάνσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ιδιαίτερα μετά από συγκομιδή.



ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΘΗΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Στο μισό θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες για θέρμανση οι κάτοικοι εάν αξιοποιούσαν τα υπολείμματα της βαμβακοκαλλιέργειας στο πλαίσιο ενός συστήματος τηλεθέρμανσης. Το πλούσιο υλικό των υπολειμμάτων, η λεγόμενη βιομάζα, μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας και θέρμανσης, περιορίζοντας τις σχετικές δαπάνες, αλλά και εξασφαλίζοντας επιπλέον εισόδημα στους βαμβακοπαραγωγούς.

Μελέτη που διενήργησε το Εργαστήριο Εναλλακτικών Ενεργειακών Πόρων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ,  όπου η καλλιέργεια του βαμβακιού κυριαρχεί, κατέδειξε πως η αξιοποίηση των στελεχών του βαμβακιού (οι καλαμιές που απομένουν στο χωράφι μετά τη συγκομιδή) ως καύσιμη ύλη σε ειδικούς καυστήρες και η μεταφορά της θερμικής ενέργειας στα νοικοκυριά μέσω συστήματος τηλεθέρμανσης θα αποφέρει οικονομικό όφελος της τάξης του 48% σε σύγκριση με τη χρήση του πετρελαίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του οικισμού της Νέας Τυρολόης Δήμου Σκοτούσσας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου, προκειμένου οι εξακόσιοι κάτοικοι να έχουν θέρμανση για όλο τον χειμώνα, αλλά και ζεστό νερό επί εικοσιτετραώρου βάσεως, χρησιμοποιώντας πετρέλαιο η δαπάνη ανέρχεται σε 485.000 ευρώ (τιμή πετρελαίου 0,60 ευρώ/λίτρο). Αντιθέτως, αν για τις ίδιες ανάγκες αξιοποιούνταν τα φυτικά υπολείμματα της βαμβακοκαλλιέργειας (τιμή 0,75 ευρώ/κιλό), τότε η δαπάνη δεν θα ξεπερνούσε τα 220.000 ευρώ. Ετσι, με έξι μονάδες τηλεθέρμανσης ολόκληρος ο Δήμος Σκοτούσσας θα μπορούσε να θερμαίνεται οικονομικά και αποδοτικά.

Η ενεργειακή απόδοση των βαμβακοστελεχών κρίνεται ιδιαίτερα καλή, χάρη στο βαμβακέλαιο που περιέχουν. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, σε όλο τον νομό Σερρών παράγονται περί τους 116.000 τόνους υπολειμμάτων βαμβακιού ετησίως. Πρόκειται για το 28% της συνολικής ποσότητας φυτικών υπολειμμάτων που παράγει ο νομός - όπου, εκτός του βαμβακιού, καλλιεργείται επίσης καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι και κριθάρι - αλλά εκτιμάται πως μπορεί να αποδώσει το 42,8% της ενέργειας που θα παρήγαγαν όλα τα φυτικά υπολείμματα.

Στην Ελλάδα η βιομάζα δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγησε, όπου το 70% του συνόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προέρχεται από τη βιομάζα, η συμμετοχή της στην ενεργειακή χρήση αυξάνει ετησίως με ρυθμούς 6%-7%. Αντιθέτως, στη χώρα μας ο ρυθμός αυτός δεν ξεπερνάει το 1% ετησίως. Το συνολικό ποσοστό των ΑΠΕ στη γεωργία, εξάλλου, δεν ξεπερνάει το 2%.
Η ενεργειακή χρήση της βιομάζας, όμως, όπως τόνισε ο ίδιος, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης των συμβατικών καυσίμων και άρα στην επίτευξη των στόχων περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της Ε. Ε. (έως το 2020 αύξηση κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης, των ΑΠΕ, της συμμετοχής των βιοκαυσίμων στα καύσιμα μεταφοράς). Η βιομάζα μπορεί να αποδώσει επιπλέον εισόδημα στους παραγωγούς, εφόσον συστήσουν κάποιας μορφής συλλογική οργάνωση. Ετσι, η βιομάζα από λύματα κτηνοτροφικών μονάδων ή ελαιουργείων μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου (μεθανίου και υδρογόνου) ως καύσιμης ύλης, όπως και για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος, συμβάλλοντας στον περιορισμό των χημικών λιπασμάτων, η παραγωγή των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα η παραγωγή συσσωματωμάτων υπολειμμάτων αγρατικών καλλιεργειών στοχεύει σε ενα επικεντρωμένο μέρος της ελληνικής αγοράς που αφορά στις ήδη υπάρχουσες συμβατικές μονάδες καύσης της βιομάζας σε μερικές ελληνικές αγροτοβιομηχανίες (συμβατικοί καυστήρες με λέβητες) οι οποίες αξιοποιούν ενεργειακά με αυτόν τον τρόπο τα υπολείμματά τους.
Η χρήση αυτή δεν αρκεί για την μακροπρόθεσμη δυναμική των αγορών αυτών. Η ανάπτυξη περιβαλλοντικών μονάδων αεριοποίησης / πυρόλυσης (αντί της μη αποδεκτής, περιβαλλοντικά πλέον καύσης σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο) θα συμβάλλει σημαντικά στη διεύρυνση της βιωσιμότητας των αγορών στερεών βιοκαυσίμων.


Πλεονεκτήματα συσσωματωμάτων:

  • Υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με το μικρό όγκο τους.
  • Μείωση του κοστους μεταφοράς
  • Μείωση  του κοστους επένδυσης - αποθήκευσης
  • Εύκολη διακίνηση
  • Οικονομικότερα στερεά καύσιμα
  • Επίτευξη χαμηλότερης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Πλεονεκτηματα συσσωματωσης
  • Αντιμετώπιση ανομοιογένειας
  • Βελτίωση της ποιότητας
  • Καλύτερος έλεγχος του παραγόμενου υπό μορφή συσσωματώματος στερεού βιοκαυσίμου
  • Σταθεροποίηση των ιδιοτήτων τους
  • Αποφυγή αποικοδόμησης της βιομάζας λόγω της ανάπτυξης μικροβιακής δραστηριοποίησης (εξαιτίας της ξήρανσης και της συμπίεσης)
  • Μείωση του όγκου και διευκόλυνση μεταφοράς και αποθήκευσής τους
  • Πιθανή μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και μείωση εκπομπών αερίων / στερεών ρύπων
  • στην πυρόλυση και στην αεροποίηση μηδαμινή συνεισφορα τους στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα CO2 (Πρωτόκολλο του Κιότο).

Οικονομικά οφέλη

  • Εκτίμηση συναλλαγματικού οφέλους (μεχρι το 2015) 20.000.00,00 ευρώ
  • Κέρδος μείωσης των εκπομπων CO2 : 35.000.000,00 ευρώ
  • Τό κέρδος από την ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής βιοκαυσίμων και τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας: 4.500.000,00 ευρώ.
  • Κόστος μη εναρμόνισης Ελλάδας (Πρωτόκολλο Κιότο) : 120.000.000,00 ευρώ σε πρόστιμα ή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων.
  • Νόμου 3423/2005 : ανάπτυξη βιοκαυσίμων στην Ελλάδα, έχει ήδη δρομολογηθεί η ίδρυση βιομηχανικών μονάδων που θα παράγουν βιοκαύσιμα (περίπτωση παραγηωγής βιοντίζελ - εταιρίες ΕΛΒΥ και ΕΛΙΝΟΪΛ). Αλλά και στην περιοχή δημιουργίας στερεών βιοκαυσίμων αναμένεται να επικεντρωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνολικά οι επιδοτήσεις : 22.000.000,00 ευρώ.

Οφέλη για την Ελλάδα

  • Δημιουργία νέας βιομηχανικής δραστηριότητας παραγωγής συσσωματωμάτων που διαφαίνεται επικερδής και με αισιόδοξες προοπτικές.
  • Δημιουργία νέων αγορών βιοκαυσίμων που θα προέρχονται από την χρήση συσσωματωμάτων σε μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας.
  • Βελτίωση logistics βιομάζας.
  • Απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικής σχετικής με τις εφαρμογές διαφόρων τύπων συσσωματωμάτων ως βιοκαύσιμα για την παραγωγή ενέργειας και ενεργών ανθράκων.
  • Κοινωνικοοικονομικά οφέλη που θα προέρχονται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την απασχόληση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας και την ενισχυση των αγροτικών εισοδημάτων και την αναζωογόνηση τωναγροτικών περιοχών της χώρας.


Εμπόδια

Εμπόδια τα οποία δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την ευρεία εισαγωγή της τεχνολογίας συσσωμάτωσης στην Ελλάδα, αλλά είναι εφικτό να ξεπεραστούν με τη συμβολή της συγκεκριμμένης έρευνας είναι:

  • Η διαθεσιμότητα των πηγών.
  • Η αντιμετώπιση της εποχικής παραγωγής, συλλογής, αποθήκευσης και χειρισμού των τεραστίων αποθεμάτων υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών.
  • Η ανάπτηξη νέων τεχνολογιών μετατροπής των συσσωματωμάτων σε ενέργεια και υλικά προστιθέμενης αξίας ( μέσω των θερμοχημικών μεθόδων της αεροποίησης και της πυρόλυσης) και της αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων τροφοδοσίας)
  • Η διερεύνηση του σοβαρού προβλήματος του ρόλου των ανοργάνων συστατικών (π.χ. τήξη τέφρας).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Τα υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών αποτελούν μια σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και από άποψης περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και φαίνονται κατάλληλα για τη θερμοχημική μετατροπή τους προς αέρι υγρά καύσιμα
  • τα υπολείμματα γεωργικής βιομάζας δύνανται να αξιοποιηθούν μέσω της θερμοχημικής οδού με ελκυστικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την παραγωγή αερίων και υγρών καυσίμων που θα οδηγηθούν περαιτέρω για παραγωγή ενέργειας.
  • Η αεριοποίηση και πυρόλυση τους συμβάλουν ως καθαρές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας από αυτά γιατί δεν δημιουργούν τα περιβαλλοντικά εκείνα προβλήματα με τα οποία ως γνωστόν συνδέεται η καύση, όπως αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα, απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου, αύξηση συγκέντρωσης σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
  • Οι μέθοδοι πυρόλυσης και αεριοποίησης (σταθερής κλίνης) συγκεκριμένα μπορούν να αποδώσουν αέρια προϊόντα μέσης θερμογόνου δύναμης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας  σε τουρμπίνες και μηχανές εσωτερικής καύσης.
  • Η πυρόλυση σε αντιδραστήρα σταθερής κλίνης έδειξε για το  υγρό προϊόν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ με τη χρήση καταλύτη διαφοροποιούσε τα αποτελέσματα ανάλογα με το είδος της βιομάζας.
  • Το στερεό υπόλειμμα της πυρόλυσης αποδείχθηκε να είναι μια καλή πρώτη ύλη για την παραγωγή ενεργού άνθρακα.
  • Από τα μη καταλυτικά πειράματα προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη παραγωγή σε υγρά απόβλητα εμφανίζουν τα υπολείμματα καλαμποκιού  , σε αέρια προϊόντα η ρόκα καλαμποκιού και σε στερεά ο ηλίανθος.
  • Η επίδραση του καταλύτη διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος της βιομάζας. Σημαντική καταλυτική δράση, που μεταφράζεται σε μείωση στην παραγωγή των υγρών προϊόντων, αύξηση στην παραγωγή των αερίων και στερεών και σημαντική αύξηση του υδρογόνου στα παραγόμενα αέρια, εμφανίζεται στην περίπτωση του ηλίανθου και το γεγονός μπορεί πιθανώς να σχετίζεται με το χαμηλό ποσοστό λιγνίτη στον ηλίανθο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

  • Με την αύξηση της θερμοκρασίας πυρόλυσης παρατηρήθηκε μείωση στην παραγωγή των υγρών προϊόντων πυρόλυσης και αύξηση στην παραγωγή των αερίων προϊόντων, ενώ η παραγωγή του υδρογόνου στα παραγόμενα αέρια, εμφανίζει σημαντική αύξηση με μέγιστο περίπου στους 600ο C. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση των επιθυμητών κλασμάτων, όπως οι υδρογονάνθρακες και οι φαινόλες.
  • Επιπλέον, η θερμογόνος δύναμη του αερίου προϊόντος της πυρόλυσης και κυρίως των υπολειμμάτων καλαμποκιού κατατάσσεται στη μεσαία κατηγορία αερίων καυσίμων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε μηχανές, τουρμπίνες και λέβητες για παράγωγη ενέργειας.
  • Το εξανθράκωμα από την πυρόλυση κυρίως της ρόκας καλαμποκιού, και λιγότερα των υπολειμμάτων προτείνεται για περαιτέρω μελέτη στην παραγωγή ενεργού άνθρακα, καθώς οι αποδόσεις σε στερεό υπόλειμμα ήταν υψηλές αλλά και περιείχαν υψηλό ποσοστό υπολειμματικού άνθρακα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟ

  • Με την αύξηση της θερμοκρασίας αεροποίησης παρατηρήθηκε μείωση στην παραγωγή των υγρών προϊοντων αεροποίησης (πίσσας) και αύξηση στην παραγωγή των αερίων προϊόντων, ενώ η παραγωγή του υδρογόνου και μονοξειδίου στα παραγόμενα αέρια, εμφανίζει σημαντική αυξηση με μέγιστο περίπου στους 950οC.
  • Η ποιότητα του βιοαερίου που προκύπτει από τα δύο υπολείμματα προς μελέτη όσον αφορά την κατωτέρω θερμογόνα δύναμη του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μέση (medium heating value gas) που τα καθιστά αξιοποιήσιμα προς παραγωγή ενέργειας σε μηχανές εσωτερικής καύσης και τουρμπίνες αερίου. Τα κλασέματα ελιάς παράγουν αέριο αεριοποίησης με υψηλοτερο θερμικό περιεχόμενο.
  • Από την ενεργοποίηση του εξανθρακώματος του ελαιπυρηνόξυλου, η καλύτερη ειδική επιφάνεια προήλθε κάνοντας την καταληλότερη επιλογή χρόνου ενεργοποίησης και του μεγέθους του μορίου. Με το ΚΟΗ διαπιστώθηκε ότι μπορεί να εξαχθεί μια πολύ καλή επιφάνεια ΒΕΤ στους 900οC και σε 4 h.
  • Η μεγιστοποίηση της θερμογόνου δύναμης των βιοαερίων που προκύπτουν από την αεροποίηση του ελαιοπηρυνόξυλου και κλαδεμάτων ελιάς πραγματοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλούς παράγοντες αέρα.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

  • Τα αέρια βιοκαύσιμα που προκύπτουν από την θερμική μετατροπή της θερμομάζας (είτε απευθείας μέσω της αεριοποίησης, είτε μέσω της αναμόρφωσης των υγρών προϊοντων της πυρόλυσης) περιέχουν σε κάθε περίπτωση σημαντικές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα. Για το λόγο αυτό η δυνατότητα ηλεκτρο-οξείδωσης του σε κυψέλες καύσιμου τύπου SOFC αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική παράμετρο, όσον αφορα την επιτυχή σύζευξη τους με τις διεργασίες θερμοχημικής μετατροπής βιομάζας.
  • Η σύζευξη των κυψελών καυσίμου στερεού ηλεκτρολύτη (SOFC) με την αεριοποίηση βιομάζας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για την παραγωγή "πράσινης" ενέργειας με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. 


ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

Διαστασεις πισίνας 15χ25χ3.8
Ποσότητα πυρηνόξυλου : 140.000 κιλα/ετος
Ισχύς 580 KW (αρκούν 250 KW)
Κόστος Λέβητα : 39.000 ευρώ
Ετήσιο κόστος πυρηνόξυλου : 12.600 ευρώ
Συνολική επένδυση : 239.000 ευρώ



PELLETS
Πρώτη ύλη χωρίς προσθήκη χημικών
Υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών (κλαδέματα, στελέχη, φλοιοί κα)
Δασικά υπολείμματα – κουκούτσια καρπών (ελιές, σταφύλια, ροδάκινα κα)




ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΗ
Πρωτη ύλη                                                          Kcal/Kg - Θερμογόνος Δύναμη
Πυρηνόξυλο                                                              4400
Ξηρή ελαιοπυρήνα                                                    3800
Κουκούτσι ροδακινίων                                              4500
Κουκούτσια σταφυλιών                                             4150
Κλαδέματα ελαιοδέντρων                                          4000



ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ
 20 kg κλαδεματος/ δέντρο X 20 δέντρα/στρεμμα  = 400 kg κλαδέματα / στρεμμα
4000 Kcal/Kg X 400 Kg = 156,8 kg πετρελαίου = 180 lit πετρελαίου

Συσσωματώματα = pellets

Διαδικασία πελλετοποίησης στα εξής στάδια :

Θρυμματισμός κλαδεμάτων σε τεμαχίδια
Αλεση των τεμαχιδίων
Ξηρανση
Πελλετοποίηση
Ψύξη
Συσκευασία

ΔΕΝΤΡΟ   ------    ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ   ---------   PELLETS
20 Kg                        0,300 Kg / Kg κλαδέματα

Τιμη πώλησης τεμαχισμένων κλαδεμάτων ελιάς.
              0,02 – 0,04 ευρώ / κιλό

1 ton pellets = 1000 Kg pellets = 1000/0.3 kg κλαδέματος = 3.333 kg κλαδέματος

3.333 Kg X 0,03 euro/Kg = 100 ευρώ η αξια πρώτης ύλης σε κλαδέματα για παραγωγή 1 ton pellets

1 τονος pellets = 0,43 ΤΙΠ Τόνος Ισοδύναμου Πετρελαίου
  
ΣΧΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ – PELLETS
65 τόνοι πετρελαίου = 2720,9 KG = 150 τόνοι pellets
  
ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ PELLETS  280 ευρώ / τον.

Ενας τόνος πετρελαίου έχει  θερμαντική ικανότητα  ίση με 2,3 τόνους pellets
ΚΟΣΤΗ :            1350 euro/ton πετρελαίου   -  2,3 X 280 euro = 644 euro

                  ΚΕΡΔΟΣ  706 euro

Κόστος  αλλαγής σε λέβητα  καύσης pellets =  5500 ευρώ



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ




Είναι γνωστό ότι ο Νομός μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την ύπαρξη, εντός των ορίων του, εγκαταστάσεων δευτερογενούς τομέα παραγωγής, δηλαδή μεταποίησης, βαριάς ή ελαφριάς μορφής σε ικανοποιητικό έστω βαθμό το οποίο θα σήμαινε και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Αυτό θα έδινε σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά καθώς έτσι θα εισέρρεε χρήμα στον τόπο μας το οποίο θα διοχετευόταν στο τοπικό εμπόριο. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η μέγιστη κατά το δυνατόν σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής μας, που είναι πολύ πλούσια σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα όλων των ειδών, με τη μεταποίηση και τυποποίηση τους τους εντός του Νομού μας αλλά και την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών για την εμπορική προώθησή τους στην εγχώρια και ξένη αγορά με όλα τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας να μένουν "εντός των πυλών", με λίγα λόγια η υλοποίηση και ενίσχυση της αλυσίδας «από την παραγωγή στην κατανάλωση».

Όταν οι πολύ μικροί και μικροί επιχειρηματίες και οι οικογένειες τους που ουσιαστικά είναι και η ατμομηχανή της οικονομίας έχουν πολύ περιορισμένα οικονομικά διαθέσιμα, είναι λογικό να ψάχνουν ότι το φθηνότερο μπορεί να τους προσφερθεί σε όποια αγορά εντός ή εκτός Νομού για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για όλους τους επιχειρηματίες μέσα από την ανάπτυξη των επιμέρους δεικτών της οικονομίας του τόπου μας. Οι στόχοι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει είναι:
  • Δημιουργία ενιαίας επωνυμίας προέλευσης των τοπικών προϊόντων (π.χ. Γαία Φθιωτών) με την ετικέτα να είναι δημιουργία κάθε παραγωγού - μεταποιητή.

  • Σύνταξη μελέτης με πανελλήνιο διαγωνισμό και θέμα την διαφήμιση, προβολή και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του Νομού και των τοπικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

  • Συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερες κλαδικές διεθνείς εκθέσεις με ομαδικό περίπτερο χρηματοδοτούμενο από το Επιμελητήριο, με μακροχρόνιο προγραμματισμό και με τη υποστήριξη εξειδικευμένων στελεχών στην προώθηση των προϊόντων και όφελος για όλα τα μέλη μας. Είναι σημαντική η σύνδεση και του τριτογενούς τομέα του Νομού μας εννοώντας τις υπηρεσίες με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων επιχειρήσεων για την πλέον επαγγελματική προώθηση των προϊόντων στις αγορές έτσι ώστε οι παραγωγοί μας να έχουν έτοιμα τα κανάλια για να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους ασχολούμενοι απερίσπαστοι με την βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας τους. Γιατί αυτό θα είναι πλέον το μοναδικό κριτήριο για τη διείσδυση στις αγορές. Ο υγιής και με ίσου όρους ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για τους ίδιους αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα πιστέψουν σε αυτή την ικανότητα μας να παράγουμε ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα. 

  • Σύνδεση του τουρισμού με την τοπική οικονομία και τον τοπικό πολιτισμό.

  • Αγορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού των προμηθειών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων από την τοπική αγορά με τη θέσπιση κινήτρων.

  • Διοργάνωση από κοινού των τουριστικών επιχειρήσεων, ξεναγήσεων θεματικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελαχιστοποίηση του κόστους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • Δημιουργία περιπτέρου με τα προϊόντα από το καλάθι της Φθιώτιδας μέσα σε κάθε τουριστική επιχείρηση για ένα όφελος από κοινού όλων των εμπλεκομένων από την προβολή αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη και τους πολίτες του Νομού μας.


ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ, Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΣΤΑΓΟΝΑ


Τι είναι το ριγανέλαιο;

Μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών ερευνών δείχνουν ότι το Ριγανέλαιο είναι ένας ισχυρός εξαγνιστής που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη υγεία. Το Ριγανέλαιο είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τα άγρια φυτά της Ρίγανης, με δύο βασικά συστατικά την Καρβακρόλη και τη Θυμόλη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι και τα δύο αυτά συστατικά έχουν σημαντική επίδραση σε επιβλαβείς μικροοργανισμούς, που προκαλούν πολλές ασθένειες στους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης με το φυτό της Ρίγανης, που χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στην κουζίνα. Το καρύκευμα προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το Ριγανέλαιο από το φυτό Origanum vulgare. Το Ριγανέλαιο πωλείται σε υγρή μορφή και σε κάψουλες (ταμπλέτες). Και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό να ελέγξετε αν προέρχεται από το συγκεκριμένο φυτό και αν η συγκέντρωση καρβακρόλης είναι το λιγότερο 70%.

Ποια είναι τα ωφέλη του Ριγανέλαιου;

Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τα ωφέλη στην υγεία και την ιατρική ποιότητα του Ριγανέλαιου. Είναι γνωστή η ισχυρή αντιϊική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση του Ριγανέλαιου, η δράση του στη μείωση του πόνου, αντιφλογιστικό, εναντίον των μολύνσεων.

Μερικά από τα σπουδαιότερα ωφέλη του Ριγανέλαιου είναι:

  1. Καταστρέφει οργανισμούς που συμβάλλουν στη ανάπτυξη δερματικών μολύνσεων και προβλημάτων χώνευσης.
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  3. Αυξάνει την σύνδεση και την ευελιξία των μυών.
  4. Βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού.

Χρήση του Ριγανέλαιου

Μολύνσεις του δέρματος

Το Ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στο δέρμα για να θεραπεύσει την φαγούρα, μολύνσεις του δέρματος μόνο αν είναι διαλυμένο (σε φυτικό έλαιο). Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης πριν το απλώσετε στο δέρμα , αφού το αναμίξετε με φυσικό λάδι ελιάς ή καρύδας (συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι για κάθε σταγόνα ριγανέλαιου).

Προβλήματα χώνευσης

Η υψηλή συγκέντρωση Θυμόλης και Καρβακρόλης στο Ριγανέλαιο βοηθά στην ανακατωσούρα του στομαχιού και ενισχύει την πέψη. Για αυτό το λόγο μια γρήγορη σπιτική θεραπεία για ελαφριά δυσπεψία είναι να πίνει κανείς ένα ποτήρι γάλα ή χυμό ανακατωμένο με δυο-τρεις σταγόνες ριγανέλαιου.

Ανθόνερο Ρίγανης
Ένα προϊόν της απόσταξης του φυτού της άγριας ρίγανης είναι το ανθόνερο. Είναι αποσταγμένο νερό με μικρή ποσότητα αιθέριο έλαιο Ρίγανης. Μυρίζει σαν τη Ρίγανη και είναι ευεργετικό και ασφαλέστερο από το Ριγανέλαιο για εσωτερική χρήση. Από τους πολυτιμότερους συμμάχους στον καθημερινό αγώνα κατά ιών και μικροβίων, ικανός να αντιμετωπίσει πλήθος παθήσεων, είναι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (ορίγανον το κοινό), που είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Η ελληνική ρίγανη, που φυτρώνει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στα βουνά μας, θεωρείται η καλύτερη ποικιλία του φυτού και, εκτός της μεγάλης διατροφικής εκτίμησης που τρέφουμε για αυτήν, καθώς νοστιμίζει την πλειονότητα των ελληνικών πιάτων, έχει και πάμπολλες ευεργετικές ιδιότητες.
Αυτές μπορούμε πλέον να τις δωρίσουμε στον οργανισμό μας μέσω του ριγανέλαιου, που βρίσκεται στην αγορά συνήθως στην ποσότητα των 10 ή 16 ml. Το ριγανέλαιο αποτελεί την εξαίρεση στα αιθέρια έλαια, καθώς είναι το μοναδικό για το οποίο επιτρέπεται η κατάποση. Συνίσταται βέβαια η διάλυση του σε νερό, γάλα, τσάι, χυμό ή ελαιόλαδο. Με μια προσεκτική και μετρημένη κατανάλωση που δεν θα ξεπερνάει τις 2 3 σταγόνες την ημέρα, χαρίζετε στον οργανισμό σας προστασία ενάντια σε βακτήρια, ιούς, μικρόβια, παράσιτα και μύκητες, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε καρβακρόλη και θυμόλη.
Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό, καθώς περιέχει περισσότερα από 50 αντιμικροβιακά συστατικά, μακράν ωφελιμότερο από τα χημικά, καθώς δεν έχει καμία παρενέργεια, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τα μικρόβια τα οποία δεν γίνονται ανθεκτικά σε αυτό. Έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξαν ότι δρα αποτελεσματικά υπέρ της μείωσης του σακχάρου του αίματος, ενώ έχει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Χρήση του ριγανέλαιου όμως μπορεί να γίνει και εξωτερικά, καθώς η τοπική επάλειψή του έπειτα από διάλυση σε λίγο ελαιόλαδο ανακουφίζει από τον πόνο, το τσούξιμο και τον κνησμό που έχουν προέλθει από τσιμπήματα, εγκαύματα και δερματοπάθειες. Τέλος, εισπνοές του ελαίου θα διευκολύνουν την αναπνοή σας σε περιπτώσεις δύσπνοιας ή πνευμονικών παθήσεων. Αντισηπτικό, αντιμυκητιακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για ελαφριά δυσπεψία, θεραπεύει τις στοματικές πληγές, πλύσιμο του στόματος για μολύνσεις των ούλων και των δοντιών, γαργάρες για τον λαιμό, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για μάσκες αργίλου.

 

Μελέτη της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Iωαννίνων, για τις αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές ιδιότητες του ριγανέλαιου.

H καρβακρόλη, ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμφανίζει αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές δράσεις. Ως εκ τούτου, και κατόπιν περαιτέρω κλινικών μελετών, θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στην θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου και των θρομβοεμβολικών νόσων.


Σημειώστε εδώ πως το Ελληνικό αιθέριο έλαιο ρίγανης με βάση τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας, περιέχει 78,5% καρβακρόλη και 3,9% θυμόλη, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο στο κόσμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη.


Παρενέργειες του Ριγανέλαιου

Ενώ το Ριγανέλαιο έχει πολλά ωφέλη, έχει και κάποιες παρενέργειες:

  • Μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο. Για αυτό χρειάζεται όταν χρησιμοποιείται να συνδέεται με την χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου. Οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τη συχνή χρήση Ριγανέλαιου.

  • Άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στο Θυμάρι, Μέντα , Βασιλικό, Φασκόμηλο ίσως να είναι ευαίσθητοι στο Ριγανέλαιο , αφού ανήκουν όλα στη ίδια οικογένεια φυτών. Ερεθισμοί στο δέρμα , αναφυλαξία, τάση για έμετο είναι σημάδια για να σταματήσετε την χρήση και να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό.

Προοπτικές καλλιέργειας - Θετικοί παράγοντες

  • καλλιέργεια με συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα.
  • αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που προέρχονται από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, λόγω των ιδιοτήτων τους.
  • δυνατότητα πολλών εφαρμογών στη βιομηχανία παρασκευής ροφημάτων, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (για αρωματισμό και συντήρηση), στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική, στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών και την αρωματοποιία.
  • μικρές απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες. Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε υποβαθμισμένα εδάφη.
  • ανάπτυξη ευκαιριών απασχόλησης σε επίπεδο οικογενειακής εκμετάλλευσης ή μικρών εταιρικών σχημάτων πρώτης μεταποίησης, τυποποίησης και εκχύλισης- απόσταξης αιθέριων ελαίων.
  • δυνατότητα αξιοποίησης του εξοπλισμού του καπνού (φυτώριο).
  • προώθηση της καλλιέργειας από το Υπουργείο και την Ε.Ε. με δυνατότητες χρηματοδότησης.


Φυτοφάρμακο από ριγανέλαιο.

Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί το φυτοφάρμακο από ριγανέλαιο. Έχει δοκιμαστεί σε αγρούς και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς σκοτώνει τα ζιζάνια και είναι φιλικό με το περιβάλλον